Project Perspct

In 2015 is de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) opgehouden. Dat houdt in dat er vanaf dat moment geen nieuwe instroom van mensen met een SW-indicatie plaatsvindt.

Voor Drechtwerk betekent dit een geleidelijke afname van het aantal mensen waarvoor Drechtwerk is opgericht: de mensen met een SW- indicatie.

Langzaam maar zeker werken er dus steeds minder mensen bij Drechtwerk, terwijl de machines, de gebouwen en de ondersteuning nog steeds aanwezig zijn. Om inkomsten en werkzaamheden te kunnen continueren is besloten om naast mensen met een SW- indicatie, ook andere groepen binnen Drechtwerk te laten werken. Zij kunnen dan gebruik maken van de voorzieningen van Drechtwerk. Drechtwerk vergroot hiermee haar draagvlak. Zo zijn er ondertussen mensen vanuit Beschut Werk en mensen die vanuit de dagbesteding komen, bij Drechtwerk aan de slag.

De laatste tijd heeft Drechtwerk intensief contact met de Sociale Dienst Drechtsteden. Samen willen we kijken of er niet meer groepen zijn die gebruik kunnen maken van hetgeen Drechtwerk te bieden heeft.

Nog steeds zitten er veel mensen in de bijstand. Een deel van deze groep heeft al jaren niet meer gewerkt. Deze mensen willen wel werken, maar hebben de laatste jaren geen werkervaring meer opgedaan. Zij moeten opnieuw leren wat het is om aan het werk te zijn, collega’s te hebben en naar een baas te gaan. De Sociale Dienst Drechtwerk en Drechtwerk gaan deze mensen een kans bieden door ze een leer-werktraject aan te bieden. Hiermee kunnen zij zich voorbereiden op een baan.

Een andere groep die gebruik kan maken van de faciliteiten van Drechtwerk zijn mensen die een gevangenisstraf hebben gekregen en zich willen voorbereiden op een nieuwe plaats in de samenleving.

Drechtwerk, de Sociale Dienst Drechtsteden en de Penitentiaire Inrichting (gevangenis) Dordrecht, hebben besloten om mensen die hun straf bijna afgerond hebben en die gemotiveerd zijn om daarna een goed leven op te bouwen, een werktraject aan te bieden. Nadat zij een leer-werktraject hebben doorlopen en hun straf is afgerond, maken zij meer kans op een baan.

Het binnenhalen van nieuwe groepen binnen Drechtwerk is nodig, maar omdat er daardoor in het bedrijf dingen veranderen, kan er onrust ontstaan. Dat is niet de bedoeling. De nieuwe mensen die bij Drechtwerk komen werken, zijn gemotiveerd om hier te werken. Ze worden begeleid door de Sociale Dienst Drechtsteden en de Penitentiaire Inrichting. Zij gaan, samen met mensen van Drechtwerk, in een groep van ongeveer 25 mensen, gedurende een paar maanden, aan het werk en doen dat in een eigen afdeling. Deze nieuwe mensen maken natuurlijk wel gebruik van de voorzieningen van Drechtwerk zoals het bedrijfsrestaurant en het sanitair en willen zoveel mogelijk collega’s zijn.

Omdat het project met de nieuwe medewerkers in november van start gaat, wordt er op dit moment gewerkt aan het inrichten van de werkplekken. Die werkzaamheden zijn hier en daar te zien.